Mūsdienās viens no lielākajiem netikumiem un arī finansiālās situācijas bojātājiem ir pārtikas izniekošana. Kā liecina credit247.ro, Pētījumi liecina, ka attīstītajās valstīs katra mājsaimniecība vidēji 25% no visas iegādātās pārtikas izmet laukā. Tātad 25% no pārtikai atvēlētā budžeta tiek izšķērdēti veltīgi, turklāt tādā veidā tiek izniekoti pārtikas resursi, kas nav ētiski. Protams, nav iespējams precīzi paredzēt, cik daudz ēdiens būs nepieciešams ilgākam laikam uz priekšu un arī katru dienu skraidīt pa veikaliem nav ērti un izdevīgi, taču pārtikas zudumus ir iespējams samazināt, ievietojot pareizus pārtikas uzglabāšanas principus. Šeit būs daži no tiem.
Kārtojiet produktus ledusskapī pa tam paredzētajām nodaļām
Parasti, ledusskapī produkti tiek vienkārši salikti kā konkrētajā brīdī ir ērtāk. Produkti netiek šķiroti, bet vienkārši salikti visi kopā. Tas veicina baktēriju vairošanos un izplatīšanos, līdz ar to, produkti bojāsies daudz ātrāk un iespējams būs jāmet laikā vēl pirms realizācijas termiņa beigām. Parasti ledusskapjiem ir jau norādīts, kas kurā nodalījumā jāliek, bet ja jūsu ledusskapim nekā tāda nav, ievērojiet, ka katru produktu grupu (piemēram, dārzeņi, gaļa, piena produkti, pusfabrikāti, gatavie produkti utt.) jāliek atsevišķā nodalījumā.
Sausos produktus glabājiet noslēgtos traukos un tumšās vietās
Sausos produktus tādus kā griķus, rīsus, makaronus, mannu, miltus, sāli, cukuru, tējas utt., nevajadzētu glabāt ledusskapī, bet gan plauktiņos, istabas temperatūrā, ievietojot tos noslēgtos traukos. Šādus produktus visnelabvēlīgāk ietekmē saules gaisma un mitrums. Noslēgtie trauki nodrošinās mitruma necaurlaidību, bet trauki neļaus saules gaismai tikt tiem klāt. Tāpat tas viss pasargās arī no kukaiņu, piemēram, pārtikas kodes, ieperināšanās šajos produktos.
Neievietojiet ledusskapī siltus ēdienus
Noteikti nedrīkst ledusskapī ievietot siltus vai karstus produktus. Nereti ledusskapī tiek likti gatavi ēdieni, kas palikuši pāri pēc vakariņām. To var darīt, tikai vispirms jāpagaida līdz ēdiens atdziest. Siltu ēdienu ievietošana ledusskapī gan bojās pašu ledusskapi, gan arī tajā esošos pārtikas produktus. Siltais ēdiens vecinās ūdens kondensāciju un ledusskapī netiks nodrošināta pietiekoši zema temperatūra. Visi produkti, kas tajā ievietoti tiks pakļauti siltuma ietekmei un sāks vairoties baktērijas.
Pāri palikšos produktus, kas ātri bojājas, ievietojiet saldētavā
Ja pēc gatavošanas pāri paliek svaigi produkti tie visbiežāk uzreiz tiek izmesti laukā. Piemēram, jēla gaļa, mīkla, dārzeņi, zaļumi un daudzi citi produkti, kas ātri bojājas vai netiek bieži izmantoti, netiek paglabāti, jo tiem vienkārši nav pielietojuma līdz realizācijas termiņa beigām, taču lielu daļu no tiem var sasaldēt, tādējādi ievērojami paildzinot to izmantošanas laiku. Ja pāri paliek ļoti nedaudz produktu, varat arī taisīt dārzeņu maisījumus, ko pēc tam izmantot zupās un sautējumos. Tas ne vien palīdzēs saglabāt produktus, bet arī atvieglos darbu, jo gatavojot ēdienus, atliks vien pievienot saldēto dārzeņu maisījumus un papildus apstrāde tiem nebūs vajadzīga.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru